Tüketici Hakları Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- Tüketici Sözleşmelerinin; Taksitle satış sözleşmeleri, Kampanyalı satış sözleşmeleri, Tüketici kredisi sözleşmeleri, Kredi kartı sözleşmeleri, Konut finansmanı sözleşmeleri, İş yeri dışında kurulan sözleşmeler, Abonelik sözleşmeleri, Kapıdan satış sözleşmeleri, Mesafeli sözleşmeler (internet ve telefon gibi vasıtalar aracılığı ile kurulan sözleşmeler), Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmeler, Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri, Paket tur sözleşmeleri, Kiralama sözleşmeleri gibi sözleşmelerin hazırlanması,
- İşletmelere tüketici hakları ve bununla ilgili mevzuat hakkında eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi,
- İşletmelere Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesi,
- Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapılması ve takibi,
- Arabuluculuk görüşmelerinde tarafların temsil edilmesi,
- Tüketici mahkemesinde; ayıplı mal ve hizmet, haksız şartlar, sözleşmeye ve kanuna aykırı işlemlerden kaynaklanan konulardan çıkan uyuşmazlıklarla ilgili dava açılması ve takibi,
- Tüketicinin uğradığı zararlar kapsamında tazminat talebi.
Tüketici Hakları Nelerdir?
Türkiye’nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre tüketicilerin 9 tane temel ve evrensel hakkı mevcuttur.
1) Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Barınma,ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanacak su bulma,haberleşme, ulaşım tüketicilerin en temel ihtiyaçlarıdır. Her tüketici, bu temel ihtiyaçların karşılanmasını talep edebilir.
2) Sağlık Ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin insan yaşamı ve sağlığı açısından kullanıcısına zarar vermeyecek durumda olmasıdır.
3) Bilgi Edinme Hakkı: Tüketicinin mal ve hizmeti satın alırken doğru karar verebilmesinin sağlanması için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunmasıdır.
4) Eğitilme Hakkı: Tüketicinin hak ve çıkarlarını koruyabilmesi, tüketici bilincine sahip olması için eğitim kurumlarında eğitilmesidir.
5) Zararların Giderilmesi Hakkı: Satın alınan mal veya hizmetten dolayı tüketicinin uğramış olduğu zararın giderilmesi, o mal veya hizmetin yeniden tüketiciye ulaştırılmasıdır.
6) Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı: Sağlık koşullarına uygun bir çevrenin oluşumunda ülke ve
Doğal kaynakların doğru kullanımı ile çevrenin korunması, temiz ve sağlıklı bir şekilde gelecek nesillere bırakılmasıdır.
7) Ekonomik Çıkarların Korunması Hakkı: Tüketiciye kıyaslama imkanı verecek çeşitte mal ve hizmetin en uygun fiyattan sunulması, satış sonrası her türlü teknik destek ve servisin tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Seçme Hakkı: Tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlere istedikleri zaman ulaşabilmeleri anlamındadır. Rekabetin tam olarak işlemediği pazarlarda devlet aksaklıların giderilmesi için yapacağı düzenlemeler ile uygun kalite ve fiyatlarda mal ve hizmetlerin tüketicilere sunulmasını sağlamalıdır.
9) Temsil Edilme, Örgütlenme, Sesini Duyurma Hakkı: Yukarıda sayılan hakların elde kullanılabilmesi, tüketicilerin haklarını koruyabilmeleri, mağduriyetlerinin giderilmesinde bir araya gelerek güç birliği oluşturmaları ve hükumetlerin ekonomik ve siyasi politikaların da dikkate alınma ve kamu kurumlarında temsil edilebilmesidir.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu Tüketici Hakları Hukuku alanında da hizmet vermektedir.