Sigorta Hukuku Alanında Verilen Hizmetler Nelerdir?
- Sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin kuruluş işlemleri ve danışmanlık hizmeti,
- Sigorta sözleşmelerinin hazırlaması, feshi, kısmi feshi veya cayma işlemleri,
- Sigorta sözleşmelerindeki yükümlülüklerin ihlali halinde doğan ihtilafların takibi,
- Sigorta ihtilaflarına ilişkin konularda hukuki danışmanlık ve davaların takibi,
- Maddi hasarlı kazalarda ölüm ve yaralama oluşması halinde maddi ve manevi zararların tazmini,
- Kara ve denizde eşya taşıma işlerine ilişkin sigorta ihtilaflarında hukuki danışmanlık ve davaların takibi,
- Sel, yangın, deprem vb. afetler neticesinde oluşan sigorta alacak ve tazminatlarının dava takibi,
- Emeklilik sigortası, sağlık sigortası ve hayat sigortası kapsamında doğan alacak ve tazminat davalarının Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemeleri huzurunda çözülmesi,
- Ödenmeyen sigorta primlerinin icra takibi işlemleri,
Sigorta Nedir?
Sigorta, aynı türden rizikoyla (tehlikeyle) karşı karşıya olan kişilerin, belirli bir miktar para (prim) ödemesi yoluyla toplanan tutarın, sadece o rizikonun gerçekleşmesi sonucu fiilen zarara uğrayanların zararını karşılamada kullanıldığı, bir risk transfer sistemidir. Sigorta sisteminin amacı, kişilerin tek başlarına karşılayamayacakları zararları bir organizasyon aracılığıyla aralarında paylaştırmaktır.
Sigorta Sözleşmesi Nedir?
Sigorta ettiren ve sigortacı arasında kurulan ve hükümlerini doğuran, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmeler sigorta sözleşmeleridir. Sigorta sözleşmeleri Türk Ticaret Kanununda şu şekilde tanımlanmıştır: “Sigorta sözleşmesi, sigortacının bir prim karşılığında, kişinin para ile ölçülebilir bir menfaatini zarara uğratan tehlikenin, rizikonun, meydana gelmesi hâlinde bunu tazmin etmeyi ya da bir veya birkaç kişinin hayat süreleri sebebiyle ya da hayatlarında gerçekleşen bazı olaylar dolayısıyla bir para ödemeyi veya diğer edimlerde bulunmayı yükümlendiği sözleşmedir.”
Sigortanın karşılayacağı rizikonun (riskin) özellikleri:
- Hayat sigortaları hariç riziko parayla ölçülebilir olmalı,
- Rizikonun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirli olmamalı,
- Gerçekleşeceği kesin olan rizikoların ne zaman gerçekleşeceği belirli olmamalı.
Neler Sigortalanabilir?
Yukarıdaki tanıma uyan bütün risklerin sigortalanması mümkündür.
Zarar Sigortaları: Mal Sigortaları ve Sorumluluk Sigortaları olarak ikiye ayrılır. Örneğin uygulamada; Otomobil sigortası, Kasko, Zorunlu trafik sigortası, Kişisel eşya sigortası, Tarım sigortası, Hayvancılık sigortası, Evcil hayvan sigortası, Konut (ev) sigortası, Gayrimenkul sigortası, İşyeri sigortası, Fabrika ve tesislerin sigortası, Deprem, Yangın, Sel sigortaları, Tüketici kredisi sigortası, Gemi sigortası, Denizcilik sigortası, Taşıma (nakliye) sigortası, Tıbbi uygulama hatasına ilişkin sigorta, Mesleki sorumluluk sigortası, Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri sorumluluk sigortası, işveren sorumluluk sigortası, Mali sorumluluk, Üçüncü şahıs hukuki sorumluluk sigortası, Ürün sorumluluk sigortası gibi pek çok zarar sigortası türü vardır.
Can Sigortaları: Hayat sigortası, Ölüm sigortası, Grup hayat sigortası, Maluliyet sigortası, Kaza sigortası, Ferdi kaza sigortası, Hastalık sigortası, Sağlık sigortası, Tamamlayıcı sağlık sigortası gibi sigorta çeşitleri bu sigorta türü kapsamına girmektedir.
Hukukumuzda “sigorta avukatı”, “trafik kazası avukatı”, “iş kazası avukatı”, “hayat sigortası avukatı”, “kaza sigortası avukatı” gibi avukatlık branşları bulunmamaktadır. Tüm meslektaşlarımız sigorta hukuku konusunda müvekkillerine hizmet vermeye yetkindir.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu Sigorta Hukuku alanında da hizmet vermektedir.