İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- İş Sözleşmesi, Alt İşveren Sözleşmesi (Taşeron Sözleşmesi) gibi sözleşmelerin hazırlanması,
- İşçinin ve işverenin iş sözleşmesinden doğan borçlarından ve yükümlülüklerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili danışmanlık hizmeti,
- işçinin ücret alacağı, fazla çalışma alacağı, fazla sürelerle çalışma alacağı, yıllık ücretli izin alacağı, genel tatil alacağı, asgari geçim indirimi alacağı, resmi tatil ve bayram tatili alacağı, hafta tatili alacağı, ihbar tazminatı alacağı, kıdem tazminatı alacağı, iş sözleşmesinin haksız feshi, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi, iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshiyle ilgili uyuşmazlıklar, işe iade talebi, işçinin sosyal ve sendikal haklarına ilişkin uyuşmazlıkları, grev ve lokavt ile ilgili uyuşmazlıklar, iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili dava ve uyuşmazlıklar, destekten yoksun kalma tazminatı, iş ilişkisinden kaynaklı maddi ve manevi tazminat, mobing ve iş ilişkisinden kaynaklanan diğer tüm haklar ve uyuşmazlıklar ile ilgili hukuki danışmanlık ve dava takibi.
- Arabuluculuk görüşmelerinde ve iş mahkemesinde müvekkili temsil hizmeti,
- İşçi bilgilerinin Kişisel Verileri Koruma Kanununa Uygun bir şekilde işlenmesi için danışmanlık hizmeti,
- Çalışma koşullarında değişiklik durumlarında doğacak uyuşmazlıkların çözümü,
- Toplu işten çıkarma – Sendikal Tazminat davalarının takibi,
- Alt İşveren – Asıl İşveren uyuşmazlıklarının çözümü,
- İkale – İbra protokollerinin hazırlanması ve hukuka uygunluk denetimi,
- İş Kazası ve İş Kazasından doğan tazminat davalarının takibi,
- Sigortalılığın tespiti, Sosyal Sigorta davalarının takibi,
- Hukuka ve Sözleşmeye uygun fesih işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
Sosyal Güvenlik Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- Sosyal Güvenlik Kurumu İdari para cezalarından kaynaklanan uyuşmazlıklar,
- Sigortalı hizmet tespitinden kaynaklanan uyuşmazlıklar,
- Prim ve diğer alacakların tahakkuk ve tahsiline ilişkin uyuşmazlıklar,
- Asgari işçilik işlemlerine ilişkin uyuşmazlıklar konusunda destek verilmesi.
- İş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin rücu davalarının takibi.
İş Hukuku Nedir?
İş hukuku, başkasına bağımlı olarak yapılan iş nedeniyle ortaya çıkan hukuki ilişkileri düzenler. Bağımlı çalışanlar grubuna işçiler ve memurlar girer. Ancak, iş hukuku tüm bağımlı çalışanların değil, iş (hizmet) akdine (sözleşmesine) dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Memurlar (kamu görevlileri) kural olarak iş hukukunun kapsamına girmezler.
İş hukukunun kapsamına giren çalışma ilişkilerinin belirlenmesinde çalışanla çalıştıran arasındaki hukuki ilişkiye bakılır. Bu ilişki bir iş akdine dayanıyorsa çalışan taraf işçi, çalıştıran taraf ise işveren sayılır.
Hukukumuzda bireysel iş hukuku esas itibariyle İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Basın İş Kanunu ile Borçlar Kanununda düzenlenmiştir. İşçi ve işveren tarafların kendi aralarında birleşerek sendikalar oluşturmaları sonucunda ortaya çıkan ilişkilerin düzenlendiği hukuk dalına ise toplu iş hukuku adı verilir. Hukuk sistemimizde toplu iş ilişkileri esas itibariyle Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda düzenlenmiştir.
Hukukumuzda “iş davası avukatı”, “kıdem tazminatı avukatı”, “ihbar tazminatı avukatı”, “iş kazası avukatı” gibi avukatlık branşları bulunmamaktadır. Tüm meslektaşlarımız iş hukuku konusunda müvekkillerine danışmanlık hizmeti vermeye ve temsil etmeye yetkindir.
Uluslararası İş Hukuku
Birden fazla devletin ortak çalışma yoluyla kararlaştırdıkları çalışma yaşamına ilişkin kurallar iş hukukunun uluslararası kaynaklarını meydana getirir. Uluslararası iş hukuku kaynakları, uluslararası çalışma sözleşmeleri, Birleşmiş Milletler belgeleri, Avrupa sözleşmeleri gibi çok taraflı anlaşmalar sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, sadece iki taraflı sözleşmeler yoluyla da oluşturulabilir. Bunun yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) öngördüğü uluslararası çalışma sözleşmelerini onaylayan ülkeler, bu sözleşmeleri iç hukuk düzenlerinde uygulama yükümlülüğü altına girmekte ve uluslararası denetime tabi tutulmayı kabul etmiş olmaktadırlar.
Yabancılık unsuru taşıyan iş sözleşmeleri ise Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunda düzenlenmiştir. Buna göre: İş sözleşmeleri, işçinin mutad işyeri hukukunun emredici hükümleri uyarınca sahip olacağı asgari koruma saklı kalmak kaydıyla, tarafların seçtikleri hukuka tabidir. Tarafların hukuk seçimi yapmamış olmaları halinde iş sözleşmesine, işçinin işini mutad olarak yaptığı işyeri hukuku uygulanır. İşçinin işini geçici olarak başka bir ülkede yapması halinde, bu işyeri mutad işyeri sayılmaz. İşçinin işini belirli bir ülkede mutad olarak yapmayıp devamlı olarak birden fazla ülkede yapması halinde iş sözleşmesi, işverenin esas işyerinin bulunduğu ülke hukukuna tabidir. Ancak halin bütün şartlarına göre iş sözleşmesiyle daha sıkı ilişkili bir hukukun bulunması halinde sözleşmeye ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri yerine bu hukuk uygulanabilir.
Alt İşveren (Taşeron) Kavramı:
Alt işveren, asıl işverene ait işin bir bölümünde veya yardımcı işlerinde kendisine iş akdi ile bağlı işçileri çalıştıran işverendir. Çalıştırdığı işçiler ücretlerini ve diğer haklarını ondan alır. Alt işverenin işçilerini çalıştırdığı işyeri bölümü, asıl işverenin işyerinden bağımsız, ayrı bir işyeri anlamını taşır. Alt işveren, kendi işyerinin tescili için yazılı alt işverenlik sözleşmesi ve gerekli belgelerle birlikte işyerinin kayıtlı olduğu Çalışma ve iş kurumu il müdürlüğüne bildirim yapmakla yükümlüdür.
İş Mahkemelerinde Zorunlu Arabuluculuk:
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi ve işveren alacağı, tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartıdır. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, ayrımcılık tazminatı, sendikal tazminat, iş kazası ve meslek hastalığı dahil maddi ve manevi tazminat, ücret, prim, ikramiye, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, cezai şart ve benzeri alacak taleplerine ilişkin uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişli niteliktedir.
Sosyal Güvenlik Nedir?
Sosyal Güvenlik, halkın hastalık, işsizlik, yaşlılık, ölüm sebebiyle geçici veya sürekli olarak kazançtan yoksun kalması durumunda düşeceği yoksulluğa karşı çocuk sayısının artması ve analık halinde korunmasına ilişkin alınması gereken önlemler sistemidir.
Malullük Aylığı: Malullük sigortasında aranan koşulları taşıyan sigortalıya SGK tarafından bağlanan aylık.
Ölüm Aylığı: Ölüm sigortasında aranan koşulları sağlayan sigortalının hak sahiplerine SGK tarafından bağlanan aylık.
Yaşlılık Aylığı: Yaşlılık sigortasında aranan koşulları sağlayan sigortalıya SGK tarafından bağlanan aylık.
Genel Sağlık Sigortası Nedir?
Genel Sağlık Sigortası, kişilerin ekonomik güçlerine ve istekli olup olmamalarına bakılmaksızın gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık risklerine karşı, öncelikle sağlıklarının korunmasını ve böyle bir durumda gereken harcamaların finansmanını sağlayan, toplumun tüm bireylerinin sağlık hizmetlerinden yaygın, adil ve etkili bir şekilde faydalanmasını sağlamayı amaçlayan primli bir sosyal güvenlik aracıdır.
Hukuk sistemimizde “iş davası avukatı”, “işe iade davası avukatı”, “kıdem tazminatı avukatı”, “iş kazası avukatı” gibi avukatlık mesleğine ilişkin unvanlar bulunmamaktadır.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında da hizmet vermektedir.