İdari Yargıda Açılabilecek Davalar:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası Madde 125 – İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.
İptal Davaları: İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan davalardır. İptal, hukuka aykırı bir idari işlemin mahkeme kararıyla geçmişte etkili bir şekilde, yani alındığı tarihten itibaren bütün hüküm ve sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasıdır. İptal davalarında davalı iptali istenen kararı alan, işlemi yapan veya alınan kararı yürüten idareye karşı açılır. Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler.
Tam Yargı Davaları: İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan davalardır. İdare, kural olarak, yürüttüğü kamu hizmetiyle nedensellik bağı kurulabilen zararları tazminle yükümlü olup; idari eylem ve/veya işlemlerden doğan zararlar, idare hukuku kuralları çerçevesinde, “hizmet kusuru” veya “kusursuz sorumluluk” ilkeleri gereği tazmin edilmektedir. Öte yandan, nedensellik bağı idarenin tazmin sorumluluğunun mutlak koşulu da değildir. İdarenin faaliyet alanıyla ilgili, önlemekle yükümlü olduğu halde önleyemediği bir takım zararları da, nedensellik bağı aranmadan “sosyal risk” ilkesi gereğince tazmini gerekmektedir.
İdari Sözleşmelerden Kaynaklanan Davalar: Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan her türlü idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar.
Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahkemelerinde 60 gün ve vergi mahkemelerinde 30 gündür.
İdari İşlem Nedir?
İdari işlemler, hukuki sonuç doğurmaya yönelik, kamu gücü ayrıcalığına dayanan irade açıklamalarıdır.
Bir hukuki işlemi idari işlem haline getiren şey, onun idareden çıkmış olması değil, kamu gücü ayrıcalıkları ile donatılmış olmasıdır. O halde bir hukuki işlem, ister kamu tüzel kişisi, ister özel hukuk tüzel kişisi tarafından yapılsın, bir kamu gücü ayrıcalığı içeriyorsa idari işlem niteliğindedir.
Yerel Yönetimler Hukuku
İl özel idaresi, belediye ve köy gibi çeşitli mahalli idareler, pek çok bakımdan birbirinden farklı bir hukuki rejime tabidir. Ancak bunların tabi olduğu genel ve ortak bir hukuk rejimi de vardır. Bu genel ve ortak hukuk rejimin incelenmesi, mahalli idareler hukuku (yerel yönetimler hukuku) alanına girer.
İdare Hukuku Avukatı Kimdir?
İdare hukuku kamu hukuku alanı olsa da hukukumuzda tüm avukatlar idari yargıda da avukat unvanına sahiplerdir.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu İdare ve Yerel Yönetimler Hukuku alanında da hizmet vermektedir.