Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- Türk Patent Enstitüsü nezdinde patent başvurusunun yapılması ve tescil sürecinin takibi,
- Uluslararası patent başvurularının yapılması ve tescil sürecinin takibi,
- Mevcut patent başvurusuna itiraz edilmesi ve patent iptali davası,
- Patent devri konusunda hukuki destek vermek,
- Patent sicilinde değişiklikler yapılmasına ilişkin işlemleri yerine getirmek,
- Türk Patent Enstitüsü ve tescil mercine karşı açılacak davalarda müvekkili temsil etmek,
- Patent haczi, patent rehini, patent lisansı gibi hukuki işlemlerin yerine getirilmesini sağlamak,
- Patent, marka ve diğer fikri ve sınai haklara tecavüz haline;
- Tecavüzün tespiti davası,
- Tecavüzün durdurulması davası ve diğer tedbirlerin alınması, markaların silinmesi vb.
- Tecavüz nedeniyle tazminat davası,
- El konulan ürün üzerinde mülkiyet hakkı tanınması davası.
- Maddi ve manevi hakların korunması,
- Fikri hakların stratejik yönetimi,
- Ticari sırların kötüye kullanılmasının engellenmesi,
- Markaların, patentlerin, faydalı modeller konusunda danışmanlık hizmeti verilmesi,
- Gizlilik sözleşmesinin hazırlanması,
- Lisans sözleşmelerinin hazırlanması ve lisans alma/verme görüşmelerinde danışmanlık hizmeti verilmesi.
Fikri Mülkiyet
Fikir, insan aklının ürünü, Fikri Mülkiyet ise aklın bu ürünü, buluşu üzerindeki egemenlik ve tasarrufta bulunabilme yetkisidir. Telif Hakları veya Fikri haklar diye de anılan “Fikri Mülkiyet”, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ve komşu haklarını ifade eder.
Maalesef pek çok kişi ve işletme Fikri Mülkiyet Haklarının, veya bu hakların buluşları, markaları, ve tasarımları bakımından sağlayabileceği korumanın, farkında değildir. Bir işletmenin fikri mülkiyetinin yeterli şekilde korunması, bu tür potansiyel hak ihlalini caydırmak ve fikirleri gerçek pazar değeri olan işletme varlıklılarına dönüştürmek bakımınından oldukça önemlidir.
Sınai Mülkiyet
Sınai Mülkiyet, genel tanımı ile sanayide ve tarımdaki buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların ve özgün çalışmaların ilk uygulayıcıları adına; ticaret alanında üretilen ve satılan malların üzerindeki üretici veya satıcısının ayırt edilmesini sağlayacak işaretlerin sahipleri adına tescil edilmesini ve böylece ilk uygulayıcıların ürünü üretme ve satma hakkına belirli bir süre sahip olmalarını sağlayan bir haktır.
Fikri ve sınai mülkiyet hakları genellikle yedi temel grup içinde ele alınmaktadır:
- Fikir ve Sanat Eserleri
- Entegre Devre Topoğrafyaları
- Yeni Bitki Çeşitleri Üzerindeki Islahçı Haklar
- Patentler
- Endüstriyel Tasarımlar
- Coğrafi İşaretler
- Markalar
Fikri mülkiyet koruması aşağıdaki hususlarda yardımcı olmaktadır:
- Firmanın ürün ve hizmetlerinin, rakipler tarafından kopya edilmesi veya taklit edilmesinin engellenmesi,
- Ar-Ge ve pazarlama konusunda yapılan yatırım harcamalarının israf olmasından kaçınılması,
- Bir marka adı ve marka yaratma stratejisi yoluyla bir kurumsal kimlik yaratılması,
- Lisans, İmtiyaz, veya Fikri Mülkiyet temelli sözleme veya anlaşmalar yapılarak kazanç sağlanması,
- Firmanın pazar değerinin yükseltilmesi,
- Risk sermayesi temini ve finansman kaynaklarına erişimin kolaylaştırılması,
- Yeni pazarlara erişimin sağlanması.
Patent Nedir?
Patent, bir buluş üzerinde sadece patent sahibine ait haktır; buluş ise, bir işin yeni bir şekilde yapılmasını sağlayan, veya bir soruna yeni bir teknik çözüm sağlayan, bir ürün veya süreçtir. Patent, ilgili buluş bakımınından patent sahibine, genellikle 20 yıl olmak üzere, sınırlı bir süre için koruma sağlar. Patentler sağladığı korumanın yanı sıra buluş sahiplerine buluşlarının kendilerine ait olduğunun tescilini sağlarlar. Ayrıca maddi kazanç da elde edilebilir. Faydalı Model ise Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluşların sahiplerine belirli bir süre (10 yıl), bu buluş konusu ürünü üretme ve pazarlama hakkının tanınmasıdır.
Marka Nedir?
Belli mal veya hizmetlerin belli kişi veya iletme tarafından üretildiğini veya sağlandığını belirleyen, ayırt edici bir işarettir. Marka koruması genellikle 10 yıl olup, süre bitiminde marka koruması tekrar yenilenebilir.
Endüstriyel Tasarım Nedir?
Endüstriyel yolla veya el sanatları ile üretilen bir nesnenin dekoratif veya estetik özelliğidir. Tescilli bir endüstriyel tasarımın sahibi, tasarımın geçersiz olarak kopyalanması veya taklit edilmemesi için özel bir koruma hakkı elde eder. Endüstriyel tasarım, belli bir şekli veya görünümü olan bir ürünün kolayca marka olarak tanımlanabilmesi fonksiyonuna da sahiptir. Böylece endüstriyel tasarımlar, ürünün ticari değerinin artmasına da katkıda bulunurlar.
Telif Hakkı ve İlgili Haklar Nedir?
Telif Hakkı, edebi veya artistik eserlerin (bilgisayar yazılımı dahil) sahiplerine sağlanan hakları ifade eden bir hukuki terimdir. İlgili Haklar ise, icra sanatçıları, ses kayıtlarının yapımcıları ve yayın kuruluşlarına radyo ve televizyon programları bakımından verilen haklardır. Telif hakkı, eser sahiplerinin haklarını başkalarının izinsiz kullanımına karşı korur ve eser sahiplerine özel haklar tanır. Bu sayede eser sahipleri eserleri karşılığında para kazanabilirler.
Coğrafi İşaret Nedir?
Coğrafi işaret, kökeni belli bir coğrafya olan ve ayrıca bu coğrafyadan kaynaklanan nitelikleri veya iyi şöhreti de haiz olan, malları ayırt etmek için kullanılan bir işarettir. Coğrafi işaretler ulusal mevzuat ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde korunmaktadır. Ayrıca ülkemizde tescilli coğrafi işaretler için tescil sahipleri, söz konusu ürünlerinin Avrupa Birliğinde (AB) de korunmasını sağlamak üzere hukuki destek alabilirler.
Ticari Sır Nedir?
Ticari değeri olan, rahatlıkla erişilebilir olmayan, bu bilgiyi kontrol altında tutan kişi tarafından gizli kalması için makul önlemler alınan koruma altındaki bilgidir.
Gizlilik Sözleşmesi Nedir?
Henüz fikir aşamasında olan proje ve buluşlarınızı finansman ararken görüştüğünüz mentor ve yatırımcılara açacağınız zaman proje ve buluşlarınızı korumanın tek yolu fikrinizi açtığınız kişilerle gizlilik sözleşmesi imzalamaktır.
Gizlilik Sözleşmesi, gizlilik içerdiği açıkça belirtilen bilgi ve belgenin, ilgili kişinin onayı alınmadıkça herhangi bir üçüncü kişiye açıklanmamasını temin edecek olan gizliliğin sınırlarının ve koşullarının belirlenmesidir. Bu sözleşmeyi ihlal eden ya da korunması yönünde çaba göstermeyen ilgili taraf, tazminat ile cezalandırılır.
Zorunlu Kayıt – Tescil Nedir?
Sinema ve müzik eserlerinde filmlerin ilk tespitini gerçekleştiren film yapımcıları ile seslerin ilk tespitini gerçekleştiren fonogram yapımcıları, hak ihdas etmek amacı taşımaksızın, sahip oldukları hakların ihlal edilmemesi, hak sahipliklerinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlanması ve mali haklara ilişkin yararlanma yetkilerinin takip edilebilmesi amacıyla sinema ve müzik eserlerini içeren yapımlarının kayıt ve tescilini yaptırırlar. Ayrıca, belli bir mizansen veya senaryo çerçevesinde hareketli ve sesli görüntüleri içermesi nedeniyle sinema eserlerini içeren yapımlar gibi bilgisayar oyunları da hak sahiplerince, sahip olunan hakların belirlenmesi ve haklara ilişkin ispat kolaylığı sağlanması amacıyla kayıt ve tescil yaptırılır.
“Fikri Mülkiyet Avukatı”, “Marka Avukatı”, “Patent Avukatı” Nedir?
Hukukumuzda “Fikri Mülkiyet Avukatı”, “Sınai Mülkiyet Avukatı” gibi avukatlık türleri bulunmamaktadır. Fakat Türk Patent ve Marka Kurumunun düzenli olarak yaptığı sınavlarda başarılı olanlar “Patent Vekili” ve “Marka Vekili” unvanları alabilmektedirler.
Türkiye’den Alınan Bir Patent Yurt Dışında Geçerli mi?
Türkiye’de alınan bir patent veya faydalı model belgesi ile sağlanan koruma, sadece Türkiye sınırları içinde geçerlidir. Başka ülkelerde de patent hakkı elde etmek istiyorsanız, her ülkeye ayrı ayrı başvuruda bulunmalı ya da uluslararası başvuru sistem olan PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) veya bölgesel başvuru sistemi olan EPC (Avrupa Patent Sözleşmesi) aracılığıyla başvuru yapmalısınız.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku alanında da hizmet vermektedir.