Ceza Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- Soruşturma evresinden kovuşturma ve davaların yürütülmesi ile infaz aşamasına kadar tüm ceza yargısı sürecinde işlem ve davaların takibi,
- Tüm suç türlerindeki asliye ceza ve ağır ceza davalarının takibi.
Ceza Yargısının Amacı Nedir?
Ceza muhakemesinin birincil amacı, usul hukuku kurallarına riayet etmek ve şüpheli, sanık ve mağdurun haklarını gözetmek suretiyle maddi gerçeğe ulaşmaktır. Maddi gerçeğin araştırılması, esas itibariyle hukuk devleti ilkesinin bir unsuru olarak adaletin emrettiği bir ödevdir. Ceza Yargılaması Hukuku, uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınan insan hak ve hürriyetlerinin korunmasına hizmet eder. Bu tanımlardan hareketle ceza muhakemesinin amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yaşanmış bir maddi olaya ilişkin delillere dayalı olarak maddi gerçeğe ulaşmak,
- Maddi gerçeğe ulaşırken, usul hukuku kurallarına bağlı olarak ve insan hakkı ihlaline yol açmadan, hukuk devleti ilkesine uygun bir ceza muhakemesi faaliyeti yürütmek ve bunun neticesinde adaleti tesis etmek,
- Bozulan hukuk barışını yeniden sağlamak,
- Hukuk güvenliğini tesis etmek.
In Dubio Pro Reo – Şüpheden Sanık Yararlanır İlkesi
Şüpheden sanık yararlanır ilkesi, ceza yargılamasında, sanığın mahkumiyetine karar verilebilmesi için ispat konusunda bir husus kesin olarak aydınlatılamadığında sanık lehine sonuç çıkarılması ve karar verilmesi gerektiğini ifade eder. Şüpheden sanık yararlanır ilkesinin kabul edilmesinin nedeni, suçluluğu sabit oluncaya kadar sanığın suçsuz sayılması ve bir suçlunun cezasız kalmasının bir masumun mahkum olmasına tercih edilmesidir.
Ceza Yargılamasında Avukatın Rolü Nedir?
Yasa koyucu, Ceza Muhakemesi Kanun’unda (CMK), avukatın ceza muhakemesinde aktif olarak katılımını öngörmüş, birçok işlemin avukat devrede olmaksızın yapılmasını kabul etmemiştir. Böylece, adil yargılanma ilkesinin bir gereği olarak; iddia, savunma ve yargılama faaliyetlerinin büyük ölçüde hukukçuların katılım ve işbirliğiyle gerçekleştirilmesini amaçlamıştır. Bunun en önemli nedeni, ceza yargılamasında her aşamanın gerek usul hukuku açısından, gerekse insan hakları açısından ihlallere açık olmasıdır. Ceza avukatının en önemli görevi bu tarz ihlalleri doğru şekilde tespit ederek müvekkilinin haklarını ihlal eden kararlara karşı gecikmeksizin kanun yollarına başvurmasıdır.
Ceza avukatı bilgi ve deneyimi ile hangi delilin toplanmasının, hangi tanığın dinlenmesinin sanığın lehine olacağına karar verir. Ayrıca hangi hususların bilirkişi tarafından aydınlatılmasının müvekkili lehine sonuç doğuracağını tespit eder. Elbette bir ceza davasında avukatın yapacakları bunlarla da sınırlı değildir.
YAMACI Hukuk Bürosu, müvekkillerine Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar ve Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar da dahil olmak üzere ceza hukukunun her alanında hizmet vermektedir.
Ceza Avukatı Kimdir?
Türkiye’de ceza avukatı adı altında ayrı bir avukatlık dalı yoktur. Fakat ceza davalarına bakan avukatlar halk arasında çoğunlukla “Ceza Avukatı” olarak adlandırılırlar. İnternet’te kimi meslektaşımızın kendisini “en iyi ceza avukatı” , “uzman ceza avukatı”, “uzman ağır ceza avukatı” , “en iyi ağır ceza avukatı” nitelendirdiğini görüyoruz. Bu gibi tanımlamalar gerçeği ifade etmediği gibi aynı zamanda meslek etiğiyle bağdaşmamaktadır.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu; soruşturma, kovuşturma ve ağır ceza davaları da dahil olmak üzere tüm ceza davalarında ve kanun yolu aşamalarında avukatlık hizmeti vermektedir.