Bankacılık Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
- İpotek ve teminatlı işlerden doğan davaların takibi,
- Leasing, kredi ve benzeri sözleşmelerin hazırlanması,
- Bankalar Birliği, BDDK ve TMSF ile ilgili hukuksal işlemlerin yürütülmesi,
- Bankaların faaliyetlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulması kararlarına gerekli itiraz ve yasal başvuruların yapılması,
- Bankaların birleşme, bölünme ve hisse değişimi işlemlerinin yapılması,
- Sermaye Piyasası Kurulu’nun görev ve yetki alanına ilişin hukuksal iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi.
Bankacılık Hukuku Nedir?
Bankacılık hukuku (banka hukuku), banka ve benzeri kredi ve finans kuruluşlarının kuruluşu, örgütlenmesi, faaliyete geçmesi, faaliyet konuları, denetlenmesi, faaliyetlerine son verilmesi ve üçüncü kişilerle ilişkileri gibi alanları düzenleyen karma bir hukuk dalıdır.
Ülkemizde bankalar özel sermayeli dahi olsa kanun koyucu tarafından kamu hizmeti veren kurumlar olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden bankacılıkla ilgili kurallar çok kapsamlı ve çeşitlidir. Bankacılık hukuku disiplinler arası, teknik bir hukuk dalıdır. Zira bankacılık hukuku, sadece hukuk değil işletme, ekonomi, istatistik ve hatta bilişim ve matematik bilgisini gerektirir.
Banka Türleri Nelerdir?
Mevduat Bankaları: Kendi nam ve hesabına mevduat kabul etmek ve kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar ile yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri.
Katılım Bankaları: Özel cari ve katılma hesapları yoluyla fon toplamak ve kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar ile yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri. Faizsiz bankacılık adıyla da bilinen katılım bankacılığı ülkemizde yaygınlaşmakta ve yatırımcılar tarafından daha çok tercih edilen bir konuma gelmektedir.
Kalkınma ve Yatırım Bankaları: Mevduat veya katılım fonu kabul etme dışında; kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren ve/veya özel kanunlarla kendilerine verilen görevleri yerine getiren kuruluşlar ile yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri. Kalkınma bankaları; küçük büyük ölçekli tüm firmaların girişimcilik yaptığı alanlarda başından sonuna kadar destek olurlar. Yatırım bankalarının da öncelikli amacı özel ve kamu sektörlerine uzun vadeli kaynak sağlamaktır. (Şirket Finansmanı, Proje Finansmanı, Uluslararası Ticaret Finansmanı vb)
Off-shore Bankalar: Mevduat Bankalarına benzer özellik gösteren bu banka türünün en önemli özelliği bu bankaların vergi ve yasal düzenlemelerin esnek olduğu ülkelerde ve serbest bölgelerde kurulmasıdır. Bir çok avantaj sağladığı gibi riskler de barındıran bu bankalarla çalışılmadan önce özenli bir çalışma yapılması faydalı olacaktır.
Banka Şubesi Nedir?
Banka şubesi, elektronik işlem cihazlarından ibaret birimler hariç olmak üzere, bankaların bağımlı bir parçasını oluşturan ve bu kuruluşların faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını kendi başına yapan, sabit ya da seyyar bürolar gibi her türlü iş yerini ifade eder.
Banka şubeleri, tüzel kişiliğe sahip olmayıp, bankanın genel müdürlük ve tüm şubeleri ile birlikte tek bir tüzel kişilik oluştururlar. Şube işlemlerini banka tüzel kişiliği nam ve hesabına yapar.
Banka şubelerinin banka tüzel kişiliğinden ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmaması nedeniyle genelde davacı ve davalı, banka genel müdürlüğü olacaktır. Şubenin tüzel kişiyi temsil yetkisinin bulunduğu hallerde ise, davanın şube tarafından fakat banka genel müdürlüğü adına (tüzel kişi adına) açılması gerekir.
Bankacılık Hukukunun Kaynakları (Bankacılık Mevzuatı) Nelerdir?
Mevzuatımızda bankacılık hukukunu düzenleyen Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, İcra ve İflas Kanunu gibi genel hükümlerin yanı sıra özel düzenlemeler de yer almaktadır. Bunlar;
- 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu
- 5941 Sayılı Çek Kanunu
- 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu
- 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun
- 5464 Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve İlgili Yönetmelik
- 1567 Sayılı Türk Parasının Kıymetinin Korunması Hakkında Kanun
- 1211 Sayılı T.C Merkez Bankası Kanunu
- 4603 Sayılı T.C Ziraat Bankası, Halk Bankası, Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun
- Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik
- Bankaların Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik
- Bankaların Bağımsız Denetimi Hakkında Yönetmelik
- Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik
- Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu Bankacılık Hukuku alanında da hizmet vermektedir.