Aile Hukuku Alanında Verilen Hizmetler:
Yamacı Hukuk Bürosu; boşanma, nafaka, velayet, miras ve tenkis davası başta olmak üzere aile hukuku alanındaki tüm konularda avukatlık hizmeti vermektedir.
- Yaş düzeltilmesi ve kaza-i rüşt (mahkeme kararıyla ergin olma) davaları
- Evlenme izninin alınması, kadın için bekleme süresinin kaldırılması
- Nişanın bozulmasından doğan davalar
- Boşanma davaları
- Tazminat ve nafaka davaları
- Aile içi şiddet davaları
- Velayet ve Evlat edinme davaları
- Nesebin reddi, nesebin tashihi ve babalık davası
- Mal ortaklığı, ayrılığı, mal rejimleri
- Mal rejiminde eşlerin yasal alım hakları
- Kişilik haklarına saldırı davaları
- Çocuk mallarının yönetimi
- Aile konutu
- Ailenin korunmasına dair kanundan doğan davalar
- Mirasçı belgesinin alınması ve iptali
- Vasiyetnamenin iptali davaları
- Mirasın reddi davaları
- Tanıma ve Tenfiz davaları
- Terekede ihtiyati tedbirler
- Tenkis ve mirasta iade davaları
- Vesayet ve kayyım davaları
Aile Hukukunun Konusu Nedir?
Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları;
- Nişanlanma
- Evlenme, evlenmenin koşulları ve hükümleri
- Boşanma, boşanmanın koşulları ve sonuçları
- Eşler arası mal rejimleri
- Aile konutu
- Soybağı ve Evlat edinme
- Velayet, Vesayet, Kayyımlık, Yasal danışmanlık
- Çocuğun nafaka hakkı ve Yardım nafakası
- Kadın hakları ve Çocuk hakları
Aile içi şiddet, taşıyıcı annelik, yapay döllenme, çocuk istismarı ve çocuk kaçırma gibi kadın ya da çocuk hakları kapsamında ele alınan konular gerek uluslararası sözleşmelerde, gerekse iç hukukta özel olarak düzenlenmiştir.
Anlaşmalı Boşanma Davası – Çekişmeli Boşanma Davası
Türkiye’de boşanan çiftlerin sayısı hey yıl artış göstermektedir. TUİK verilerine göre Türkiye’de boşanma sayısı 2009 yılında 114 bin 162 iken 10 yılda yaklaşık yüzde 40 (%40) artarak 2019 yılında 155 bin 47 oldu. Boşanma davaları genel olarak ikiye ayrılır:
- Anlaşmalı Boşanma: Tarafların boşanmak ve boşanmanın sonuçları (çocuğun kimde kalacağı / velayeti, mal paylaşımı vb.) konularında anlaşmaya vararak mahkemeye başvurdukları bir boşanma davası türüdür. Aile mahkemesi, tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolünü esas alarak boşanma kararı verir. Anlaşmalı boşanma davası, tarafların uygun gördükleri herhangi bir adliyenin aile mahkemesinde açılabilir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle bir kaç haftada içerisinde sonuçlanır.
- Çekişmeli Boşanma: Tarafların boşanmak ya da boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamadıkları bir boşanma davası türüdür. Çekişmeli boşanma davası yetkili mahkemede aşılmalıdır. Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1 yıl – 3 yıl arasında sonuçlanmaktadır. Boşanma davası açan eş, dava dilekçesinde somut bir boşanma sebebi göstermeli ve bu boşanma sebebinde kendi kusurunun olmadığını delillerle ispat etmelidir. Boşanma sebepleri kısaca şunlardır;
- Genel Boşanma Sebepleri: Şiddetli geçimsizlik.
- Özel Boşanma Sebepleri: Altı aydan fazla sürmüş terk, akıl hastalığı, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, zina, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürmek.
Boşanma Avukatı Kimdir?
Türkiye’de boşanma avukatı adı altında ayrı bir avukat türü yoktur. Fakat boşanma davalarına bakan avukatlar halk arasında çoğunlukla “Boşanma Avukatı” olarak adlandırılırlar. İnternet’te kimi meslektaşımızın kendisini “en iyi boşanma avukatı” , “uzman boşanma avukatı”, “uzman nafaka avukatı” , “en iyi nafaka avukatı” nitelendirdiğini görüyoruz. Bu gibi tanımlamalar gerçeği ifade etmediği gibi aynı zamanda meslek etiğiyle bağdaşmamaktadır.
Osmaniye ili ve çevre bölgesi (Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Antakya – İskenderun, Kilis) başta olmak üzere tüm Türkiye’de faaliyet gösteren Yamacı Hukuk Bürosu; boşanma, nafaka, velayet, miras ve tenkis davası başta olmak üzere aile hukuku alanındaki tüm konularda avukatlık hizmeti vermektedir.